Tipuri somatice: Endomorf, Ectomorf sau Mezomorf?

Spunem adesea că fiecare individ în parte are propria personalitate. Există impulsivi, firi calme sau cu un curaj nebun. Totul e legat de mintea umană. Pe aceleași considerente, vom încerca să-ți explicăm ce înseamnă tipurile somatice ale corpului, acele caracteristici ale interiorului tău, ce au strictă legătură cu trupul. Sunt trei la număr, denumite tipul ectomorf, endomorf șimezomorf, clasificare făcută chiar de un psiholog american, pe numele său William Herbert Sheldon. Acesta a analizat mai multe aspecte ce țin de corpul uman, printre care musculatura, grosimea oaselor, țesutul adipos sau metabolismul.

De ce este important să știi în ce categorie te încadrezi? Fiecare, endomorf, ectomorf și mezomorf, vine cu câteva descrieri general valabile. Ele îți pot arăta la ce tipuri de boli ești predispus, cât de repede reții și elimini apa din organism sau cât de rapid iei în greutate.

Găsești, mai jos, principalele caracteristici ale fiecărui tip somatic, pentru a ști unde te încadrezi:

Ectomorf 

Acest tip de corp are ca primă caracteristică număr scăzut de kilograme. Concret, vorbim de persoanele slabe, zvelte, de obicei înalte, care au oase subțiri și lungi. Dacă ai genul acesta de siluetă, fără forme prea proeminente, cu încheieturi ale mâinilor și glezne subțiri, ești cel mai probabil tipul somatic ectomorf.

Principalul tău avantaj este metabolismul de care dispui. Ești recunoscut pentru faptul că oricât de mult ai mânca, organismul tău are arderi rapide, iar alimentele sunt rapid procesate, ceea ce înseamnă că pentru tine kilogramele în plus nu sunt niciodată o problemă. La extrema cealaltă, însă, duci o luptă ceva mai dificilă pentru a dezvolta și chiar a menține masa musculară.

În timp, odată cu înaintarea în vârstă, ectomorful se poate confrunta cu un colesterol ridicat, de exemplu, în ciuda siluetei pe care o afișează, în special dacă este o persoană sedentară. Sportul și mișcarea sunt esențiale pentru a menține organismul sănătos!

Endomorf

În categoria endomorf se regăsesc persoanele care au o formă a corpului ceva mai rubensiană. Din toate cele trei tipuri somatice, acesta este definit de straturi mai mari de grăsime și muschi, deopotrivă. Sunt acele persoane care se îngrașă foarte ușor și posedă siluete mai reduse ca înălțime. Umerii nu sunt deloc proeminenți, mai degrabă mici, iar partea de jos a corpului este cea mai dezvoltată.

Organismul de tip endomorf are marele dezavantaj că dispune de o ardere greoaie, motiv pentru care caloriile se depun rapid, în special în zona abdomenului la bărbați și a coapselor la femei.

Mezomorf

Ca primă descriere, mezomorful pare cel mai norocos. Vorbim de tipul de corp foarte bine proporționat, care arată simetric și are o siluetă tip clepsidră. El este definit de o structură solidă, cu umerii lați. Este tipul atletic, ce are cel mai scăzut strat de grăsime din corp. Organismul de tip mezomorf are capacitatea de a crește sau de a scădea rapid în greutate, în funcție de nevoie. Metabolismul îl ajută să ardă rapid eventualele grăsimi acumulate și să dezvolte, respectiv să păstreze masa musculară fără prea mari eforturi. Stratul adipos subțire de care dispune este, de asemenea, în favoarea dezvoltării unui corp armonios.

Mezomorful va avea nevoie de o alimentație echilibrată, bogată în fibre, iar pentru el sportul ar trebui să fie o plăcere.

Identificarea tipului somatic din care face parte corpul tău îți poate fi de folos ca să schimbi stilul de viață. E esențial să-ți conturezi o dietă echilibrată și un antrenament care să te ajute să obții silueta pe care ți-o dorești, indiferent de predispozițiile tale în materie de forma corpului. Atenție, cele trei tipuri somatice pot fi adesea combinate, căci un mezomorf poate împrumuta și trăsături de ectomorf, de exemplu. Important este să-ți identifici principalul tip de corp!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *