Beneficiile dietelor detox pentru organism

Atunci când spui „detox”, spui restart. Mai exact, acest tip de cură are rolul precis de a-ți curăța metabolismul de toate toxinele acumulate prin alimentație, stres, stil de viață nesănătos și de a oferi organismului o mai bună funcționare. Dietele detox trebuie urmate în anumite perioade ale anului și ar trebui să aibă la bază alimente de sezon, bogate în vitamine și nutrienți naturali. 

Pentru a reuși să înțelegi mai bine ce presupune o dietă detox și care sunt beneficiile sale, trebuie să începi prin a renunța la ideea de slăbit. Detoxul nu are rolul de a te scăpa de kilogramele în plus, ci, mai degrabă, îmbunătățește câteva funcții vitale ale corpului, precum digestia.

Beneficiile dietelor detox

Așa cum, cel mai probabil, presupui deja, la baza dietelor detox stau fructele și legumele. Concret, ficatul tău are nevoie să se curețe de toate toxinele acumulate, în timp, din grăsimi de origine vegetală sau animală. Indiferent că ai o alimentație sănătoasă și echilibrată, trebuie să știi că exista toxine inclusiv în produsele lactate, de exemplu. Așa cum spuneam, detoxul se face cu o alimentație bazată pe fructe și legume.

Stabilește un plan alimentar

Primul pas este să-ți stabilești un plan alimentar. Renunță la orice tip de grăsimi, la carne grasă și, mai ales, la alimentele procesate. Uită de mezeluri, chiar și de lactate, pentru o perioadă, cel puțin de cele cu mari cantități de grăsimi. Optează, pe cât posibil, pentru produse ecologice, adică fructe și legume de sezon, achiziționate direct din piețe sau din grădină, dacă ai posibilitatea. Planul tău alimentar trebuie să conțină, pe lângă fructe și legume, și ceva proteine, pe care le poți lua din carnea albă de pește sau curcan, de exemplu. Nu uita de cantitatea de lichide care trebuie băute zilnic și care în perioada de detox poate fi crescută de la cel puțin doi litri de apă până la aproximativ patru.

Lista fructelor și a legumelor de bază în dietele detox

În lista fructelor și a legumelor pe care le vei mânca, în perioada de detoxifiere, îți recomand să incluzi broccoli, conopidă, sfeclă și ridiche albă sau roșie. Vara, consumă cireșe, vișine, căpșuni, afine, zmeura, pepene galben și pepene roșu, precum și piersici sau caise. În plus, pentru a controla senzația de sațietate și pentru a evita să ai mereu impresia că îți este foame, apelează la semințe de in și de floarea-soarelui crude, usturoi, sparanghel, lămâie, ghimbir, mere verzi și avocado. Consumă-le în diverse combinații, însă, respectă un plan precis.

Când este indicat să apelezi la detox

Dietele detox nu sunt necesare în mod constant și nici nu sunt recomandate a fi urmate mai des de două ori pe an. Când apelezi la detox? În general, organele resimt acumularea în exces a toxinelor și oferă diverse semne precum: 

  • oboseală fizică
  • colesterol mărit
  • imunitate scăzută 
  • nivel scăzut de energie 
  • lipsă de concentrare
  • acumularea de kilograme și retenție de apă în organism. 

În aceste situații, o dietă detox poate veni în ajutorul tău pentru a-ți recupera tonusul. Cere ajutorul unui specialist în nutriție și nu uita să-ți faci un set complet de analize. Detoxifierea periodică te scapă de problemele enumerate mai sus și, în plus, vine și cu alte beneficii pentru organismul tău. 

După o dietă detox, poți constata că ai o piele mai elastică și mai fermă, păr și unghii mai puternice, un tonus mai bun și o putere de concentrare sporită. Desigur, este important să adopți mereu un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație echilibrată, să renunți la vicii, precum alcoolul sau tutunul și să duci o viață activă, cu 30 de minute de sport în fiecare zi, cel puțin. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *